Τι είναι η οξυμετρία;

 

Πρόκειται για μια απλή εξέταση κατά την οποία μετράμε τον κορεσμό του αίματος σε οξυγόνο με ένα παλμικό οξύμετρο που τοποθετείται σε ένα από τα δάκτυλα του χεριού μας.Η παλμική οξυμετρία αναπτύχθηκε το 1972, από τους Takuo Aoyagi και Michio Kishi, bioengineers,  χρησιμοποιώντας το κόκκινο υπέρυθρο φως στο σημείο μέτρησης. Είναι μία ιδιαίτερα βολική μη επεμβατική μέθοδος μέτρησης. Χρησιμοποιεί ένα ζευγάρι μικρών διόδων εκπομπής φωτός (LED) που εκπέμπουν μια δίοδο φωτός διαμέσω του σώματος του ασθενούς. Πριν από την εφαρμογή της τεχνολογίας της οξυμετρίας, η μέτρηση της οξυγόνωσης του ασθενούς μπορούσε να καθοριστεί μόνο επεμβατικά από τα αέρια αρτηριακού αίματος.

Ένα παλμικό οξύμετρο είναι μια ιατρική συσκευή που ελέγχει έμμεσα τον κορεσμό οξυγόνου του αίματος του ασθενούς (σε αντιδιαστολή με τη μέτρηση κορεσμού οξυγόνου άμεσα, μέσω ενός δείγματος αίματος) και μεταβολές του όγκου του αίματος στο δέρμα, δημιουργώντας ένα γράφημα καμπύλης. Το παλμικό οξύμετρο χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα ο οποίος ρίχνει φως σε δύο μήκη κύματος, κόκκινο και υπέρυθρο, σε μέρος του σώματος που είναι σχετικά «διαφανές» και έχει καλή αρτηριακή παλμική ροή του αίματος (π.χ. δάχτυλο, λοβό του αυτιού). Το ποσοστό του κορεσμού οξυγόνου υπολογίζεται και αναφέρεται ως το ποσοστό % SpO2. Οι περισσότερες οθόνες εμφανίζουν επίσης τον καρδιακό ρυθμό.

Λόγω της απλότητας και της ταχύτητας τους, τα οξύμετρα είναι κρίσιμης σημασίας στην ιατρική έκτακτης ανάγκης και είναι επίσης πολύ χρήσιμα για τους ασθενείς με αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα, ειδικά ΧΑΠ, ή για τη διάγνωση ορισμένων διαταραχών του ύπνου, όπως άπνοιας και υπόπνοιας. Η λειτουργία τους  με φορητή μπαταρία είναι χρήσιμη για πιλότους που εργάζονται σε αεροσκάφη υπό πίεση πάνω από 10.000 πόδια, όπου συμπληρωματικό οξυγόνο απαιτείται. Τα φορητά οξύμετρα είναι επίσης χρήσιμα για τους ορειβάτες και τους αθλητές των οποίων τα επίπεδα οξυγόνου μπορεί να μειωθούν σε μεγάλο υψόμετρο ή με την άσκηση.

Η παλμική οξυμετρία μετρά μόνο την οξυγόνωση και όχι τον αερισμό και δεν είναι μια πλήρης μέτρηση της ανταλλαγής των αερίων. Δεν αποτελεί υποκατάστατο των αερίων αίματος που ελέγχονται στο εργαστήριο, διότι δεν παρέχει καμία ένδειξη για άλλες πολύ χρήσιμες παραμέτρους της αναπνευστικής λειτουργίας (διοξείδιο, pH κλπ.).

Ένδειξη άνω του 95% θεωρείται γενικά ότι είναι φυσιολογικό. 92% ή λιγότερο υποδηλώνει υποξαιμία.

 


Επαφή

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Πνευμονολόγος- Φυματιολόγος

Δωδεκανήσου &
Χ. Τρικούπη 1-3
Άλιμος
174 56


Τηλ. Ιατρείου: 2114030894
κιν: 6979776048
Ώρες Ιατείου: 09:00-1300 & 17:30-20:30 καθημερινά εκτός Τετάρτη απόγευμα




Σύνδεσμοι

 


 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

www.isathens.gr/